02.10.22 — 21:00
Location: cinéma nova

VIDEOGRAPHIE: TAKE 2

event
Vidéographie présentatrice11

De reputatie van het experimentele festival van Knokke (1949 tot 1975) is welbekend, maar een ander initiatief verdient dezelfde aandacht... In 1976 beperkte het Belgische televisielandschap zich tot de BRT en de RTB. Deze laatste lanceerde het programma Videographie, dat gewijd was aan videokunst en nieuwe technologieën, en dat geproduceerd en geregisseerd werd met de ambitie van zich op formeel en artistiek vlak te onderscheiden van de institutionele televisie. Dit baanbrekende programma gold als een onconventionele UFO voor het toenmalige Europese televisienetwerk. Van 1976 tot 1986 werd het eerst tweewekelijks en later maandelijks uitgezonden waarbij een breed scala van video’s en films van de Belgische en internationale avant-garde vertoond werden.


Videographie is een soort anti-televisie: de kijkers krijgen een inkijk over het maakproces achter de schermen van het programma en worden uitgenodigd na te denken over de betekenis van het televisuele beeld. Het programma experimenteerde met de verschillende dispositieven op de set, waarbij het zich de ene keer als pedagogische workshop ontpopte, en een andere keer als discussieruimte... Alles werd beschouwd als een mogelijke bron voor hergebruik en heruitvinding, tot de aftiteling toe. Terugkijkend op de tienjarige productie, is de esthetiek van Videographie des te verbazingwekkender aangezien deze door de openbare televisie werd gemaakt. Tijdens de jaren 1970 nam de videokunst een hoge vlucht in België met kunstenaars en filmmakers die met video begonnen te experimenteren en het zich toe-eigenden, maar waarbij niet vergeten mag worden dat dit medium historisch verbonden is met de evolutie van de televisie.

Deze twee voorstellingen, gewijd aan de videografie en enkele kunstenaars die aan de wieg ervan stonden, worden georganiseerd in samenwerking met Cinéma Nova en SONUMA (archieven RTBF). Ze maken deel uit van onze THE 1970s: _ tentoonstelling.

VIDEOGRAPHIE : TAKE #2


"Televisie moet niet alleen maar show zijn". In de loop van haar 10-jarig bestaan heeft Vidéographie meermaals aangetoond dat de lichte videotechniek niet alleen een creatief instrument is, maar ook dat het een expressiemiddel is dat binnen ieders bereik ligt. Het programma was erg geïnteresseerd in sociaal-politieke experimenten waarbij de videocamera een middel was om mensen bewust te maken en om eisen te stellen. Het programma zond regelmatig korte documentaires uit van militante groeperingen, toonde reportages over de eerste experimenten rond gemeenschapstelevisie en organiseerde rondetafels, enz. Door middel van een medley van fragmenten uit de jaren 1976 tot 1979, belicht deze tweede sessie vooral het geëngageerde aspect van Vidéographie.

Nederlandse ondertiteling onder voorbehoud

→ In aanwezigheid van Jacques Delcuvellerie (onder voorbehoud), Dick Tomasovic, Boris Lehman

OPEN CINEMA

De Videographie-vertoningen zijn onderdeel van Open Cinema, een campagne van het VAF (Vlaams Audiovisueel Fonds) in Brussel en Vlaanderen. Tussen 1 en 6 oktober 2022 verrassen maar liefst 21 bioscopen en filmvertoners met hun gevarieerde aanbod. Allemaal samen, allemaal net dat tikkeltje anders. Welkom in Cinema Nova tijdens Open Cinema.